Pirmie iespaidi no Oracle OpenWorld

Šonedēļ atrodos Oracle OpenWorld un cenšos uzsūkt pēc iespējas vairāk Oracle jaunumus.

Runā, ka šogad konferencē esot >40 000 dalībnieku un tas liekas ir mazliet par daudz. Kaut arī viss ir ļoti labi noorganizēts (piemēram, ir slēgta viena San Francisco iela, uz kuras notiek visu dalībnieku ļoti operatīva ēdināšana), tomēr dalībnieku sastāvs ir pārāk dažāds – ir gan Oracle developeri un DBA, gan arī Oracle E-Business Suite, PeopleSoft, JD Edwards, Siebel biznesa lietotāji, kā rezultātā iekš keynotes ir grūti uzrunāt visu šo ļoti dažādo auditoriju. Tādi, kā es, kuriem interesē visas lietas, domāju, ka ir mazākumā.

Bet runājot par Oracle jaunumiem, ir vairākas lietas, kas priecē, ka Oracle cenšas iet kopējo Web 2.0 u.c. standartu virzienā. Dažas pirmās lietas, kas palikušas atmiņā:

  • Oracle Secure Enterprise Search
    To varētu nosaukt par “Google searchu” pa iekšējiem uzņēmuma datiem. Lietotāja interfeiss tiešām ir praktiski tāds pats kā Googlam, bet būtiski ir tas, ka pieslēdzoties kā autorizētam lietotājam tas var meklēt un rādīt tikai tos datus, kas ir pieejami šim autorizētajam lietotājam – piemēram, meklēt e-mailus un dokumentus Lotus Domino, biznesa transakcijas Oracle E-Business Suite vai citās aplikācijās, failus failsistēmā u.tml.
  • Oracle Business Intelligence Suite Enerprise Edition
    Šis ir jaunais garais nosaukums ir iedots tam, kas agrāk bija Siebel Business Analytics, ko Oracle ir ieguvis nopērkot Siebel. Šis BI risinājums izskatās daudz labāk nekā agrākais Oracle reportinga tūlis Discoverer – lietotāja interfeiss ar AJAX fīčām, datus var iegūt ne tikai no Oracle datubāzes, bet praktiski no jebkura datu avota, biznesa inteliģences portāls ar dažādiem grafikiem un atskaitēm un “alertiem”.
  • Oracle konferencē anonsēja un parādīja tādu jaunu brīnumu kā Oracle WebCenter Suite. Šis jaunā Oracle Fusion middleware komponente ir speciāli veidota, balstoties uz Web 2.0 tehnoloģijām (AJAX, blogi, RSS, wiki, VoIP, mashups) un kā var saprast, tas tiek veidots kā portāls nākotnes Oracle Fusion biznesa aplikācijām. Vienvārdsakot, Oracle grib izveidot kaut ko analoģisku Google portālam priekš uzņēmuma biznesa aplikācijām.
  • Priecē tas, ka Oracle arvien vairāk pievērš uzmanību savu biznesa aplikāciju lietojamībai un cenšas gan uzlabot lietojamību, gan standartizēt lietotāja interfeisu visiem saviem produktiem. Tagad visiem Oracle produktiem ir jauns “zils” lietotāja interfeiss 🙂
  • Tika arī mazliet pastāstīts par Oracle 11g datubāzes beta versiju, bet atšķirībā no iepriekšējām Oracle konferencēm, kad jaunās datubāzes versijas bija galvenais notikums, tad šoreiz tas īpaši neizceļas. Izskatās, ka datubāžu jomā vairs nevar neko vairs tik radikāli uzlabot, lai tas liktos kā kaut kas būtiski jauns.

Vēl ir laba iespēja vienviet redzēt lielāko amerikāņu IT kompāniju CEO un novērtēt viņu prezentācijas iemaņas.

  • AMD CEO Hector Ruiz pamatā runāja par to, ka klientiem vajagot izvēli starp “zaļo” AMD un vārdā nenosaukto “zilo” kompāniju.
  • Bija arī Dell chairman Michael Dell, bet uz to neaizgāju un cik dzirdēju, tad kā jau domāju, tad runāja par to, kāpēc Della dzelži ir krutāki par citiem dzelžiem.
  • HP CEO Mark Hurd ir baigais muldoņa un visu laiku vārījās par to, kā HP visu laiku uzlabo savu efektivitāti caur IT efektivitātes uzlabošanu. Bet bija interesanti paklausīties viņa muldēšanā 🙂
  • Cisco CEO John Chambers stāstīja par savām vīzijām, kā multimēdijas (balss, video, dati) izmainīs nākotnes komunikācijas un kā nākotnes aplikāciju platforma būs tīkls. Tika rādīta arī Cisco multimēdiju gadžetu demonstrācija, kur piemērs bija ļoti amerikānisks – beisbols :). No visiem CEO šis laikam bija visinteresantākais.
    Patika arī prezentācijas sākumā izmantotais “āķis” – auditorija pajautāja, vai patīk izmaiņas. Un pēc tam piegāja klāt vienam to tiem, kas pacēla roku, un pajautāja, vai viņam ir sieva, un pēc apstiprinošas atbildes saņemšanas pavaicāja, kāpēc viņš nav domājis par sievas nomaiņu, ja jau viņam tā patīk izmaiņas 🙂
  • Vēl nākamajās dienās ir atlikuši Sun CEO Jonathan Schwartz un, protams, Oracle CEO Larry Ellison – skatīsimies, vai viņi pārsitīs iepriekšējos CEO 🙂

Turpinājums sekos…

1 Responses to Pirmie iespaidi no Oracle OpenWorld

  1. Toms saka:

    Paldies- ļoti noderīgi 🙂 Kur atrodams turpinājums?

Komentēt