Kā efektīvi izmantot automašīnā pavadīto laiku?

Tā kā dzīvoju ārpus Rīgas, tad katru dienu sanāk pavadīt vismaz pusotru, vai dažreiz pat divas stundas automašīnā ceļā no/uz darbu. Ik pa laikam sanāk veikt arī vairāku stundu garākus pārbraucienus. Tā kā kopā šis pavadītais laiks sanāk diezgan liels, tad sāku aizdomāties, kā šo laiku izmantot efektīvāk.

Viens pārdošanas apmācību guru ir teicis, ka “radio ir kožļājamā gumija ausīm”. Līdzīgi arī es sāku domāt par to, kā es varētu lietderīgāk izmantot laiku, ja nenodarbotos ar ausu gumijas kožļāšanu – tradicionālo radio klausīšanos, vai arī mūzikas klausīšanos.

Kā reizi tajā laikā man noplīsa oriģinālā auto radio/CD iekārta un varēju izvēlēties jaunu, kas atbilstu manām prasībām – papildus CD ar mp3 atbalstu vajadzēja arī ārējo audio ieeju. Pie ārējās audio ieejas pieliku kabeli un izvilku līdz salonam, lai varētu pie tā slēgt klāt dažādas citus audio avotus. (Pastāv arī alternatīvs risinājums – mazs FM raidītājs, kuram pieslēdz ārēju audio avotu un uztver ar automažīnas FM uztvērēju. Ņe čital, no mņeņije imeju, ka tiem varētu būt ne tik laba audio pārraides kvalitāte.)
Pirmā lieta, ko sāku meklēt, bija audio grāmatas. Pirmā (un viena no labākajām) audio grāmata, ko atradu, bija viena pārdošanas apmācību kursa audio variants. Tā es sāku kopēt dažādas audio grāmatas uz sava notebooka, novietoju to uz blakus sēdekļa un pieslēdzu pie audio ieejas un sāku braucienu laikā klausīties šīs audio grāmatas. Garāku pārbraucienu gadījumā konstatēju arī papildus efektu, ka audio grāmatu klausīšanās vairāk rosina smadzeņu darbību salīdzinot ar mūzikas klausīšanos, kā rezultātā mazāk nāk nogurums un miegs.

Kad biju atklausījies dažādas pārdošanas, psiholoģijas, vadības, komunikāciju u.tml. audio grāmatas, sāku meklēt citas lietas. Tā kā mani saista dažādas svešvalodas, tad sāku meklēt, kādas ir pieejamas audio grāmatas svešvalodu apguvei. Labākais variants, ko atradu, ir svešvalodu audio kursi, kas balstīti uz Pimsleur metodi. Šajos audio kursos ir nepieciešama tikai klausīšanās (ir daži rakstiski palīgmateriāli, bet bez tiem var iztikt), kā rezultātā tā ir ideāli piemērota, lai klausītos automašīnā. Viena audio kursa garums ir 30 minūtes, kas tieši ir piemērots rīta vai vakara braucienam uz vai no darba.

Tā kā nesen upgreidoju savu mobilo telefonu uz jauno Nokia N80, tad vairs nav nepieciešamības čakarēties ar notebooku salonā. Tagad varu sakopēt vajadzīgos audio failus uz N80 un piespraust to pie audio ieejas. Vienīgi konstatēju muļķīgu blakusefektu, ka ja N80 pieslēdz vienlaicīgi pie automašīnas lādētāja un pieslēdz audio izeju, tad automašīnas lādētājs dod kaut kādus traucējumus uz telefona audio izeju – tā ka vienlaicīgi nevar lādēt telefonu un klausīties no tā audio failus.

Nokia N80 un automašīnas sakarā beidzot arī ievērtēju vienu sakarīgu pielietojumu numuru izsaukšanai ar balss palīdzību – N80 vairs nav nepieciešams ierunāt katram numuram balss frāzi, jo N80 jebkuram balss izsaukumam piemeklē viņaprāt visatbilstošāko numura nosaukumu. Tā ka var iekāpt mašīnā, uzlikt un ieslēgt BlueTooth austiņu, nospiest austiņas vienīgo pogu, kas aktivizē balss izsaukumu un pateikt “meidžas” (nezin kāpēc somu telefonam “mājas” ir jāizrunā pa angļu modei 🙂 ) – un pie paša telefona nav nemaz jāpieskarās.

Vai kādam ir vēl kādi citi veidi, kā efektīvi izmantot automašīnā pavadīto laiku?

4 Responses to Kā efektīvi izmantot automašīnā pavadīto laiku?

  1. Ģirts saka:

    Sveiki! Vai nepateiktu, kur konkrēti var iegādāties Latviešu-Angļu audiokursu’s

  2. Es baidos, ka labus latviešu-angļu audiokursus pie mums neviens nav uztaisījis.

    Man pašam ļoti efektīva liekas Pimsleur metode, tādēļ es rekomendētu sameklēt Googlā kādu Pimsleur English kursu. Piemēram, ja ir zināma krievu valoda, tad var meklēt pēc “pimsleur english for russian speakers”.

  3. Sveiki,

    Arī nesen šo lietu priekš sevis atklāju, jo arī dzīvoju ārpus Rīgas.
    Nesen par to uzrakstīju savā blogā. Pat nosaukumi mums izrādās diezgan līdzīgi. (Šo pirms tam nebiju lasījis 🙂
    Izmantoju fm transmiteri. Skaņas kvalitāte mūzikai tiešām nav forša, bet audiolekcijām ok.
    http://www.tiklamarketings.lv/2007/12/k-efektvk-izmantot-braucamo-laiku.html
    Vēl viena sfēra, kur ir salīdzinoši daudz bezmaksas audio ir audio sludināšanas. Ja tēma ir saistoša, tad var atrast piemēram http://www.kristusdraudze.lv, http://www.matejs.lv pie adventistiem u.c.

  4. […] Tā kā ikdienā es daudz laika pavadu automašīnā, tad es cenšos efektīvi izmantot arī šo laiku. Pēdējā laikā visvairāk automašīnā es klausos dažādus podkāstus un tādēļ gribēju […]

Komentēt